Przejdź to treści
Olej migdałowy – właściwości i zastosowanie

Olej migdałowy – właściwości i zastosowanie

Olej migdałowy tłoczony ze słodkich migdałów nie jest stosowany, w przeciwieństwie do migdałów gorzkich, w przemyśle cukierniczym. Swoje miejsce znalazł za to w kosmetyce naturalnej, skąd zresztą dotarł też do kosmetyków koncernowych. Dziś jest to jeden z najpowszechniej stosowanych olejów kosmetycznych, a to ze względu na właściwości, którymi ma deklasować prawie wszystkie inne oleje. Gdzie można go spotkać i po co się go wykorzystuje w kosmetykach?

Właściwości oleju migdałowego

Olej migdałowy właściwości zawdzięcza przede wszystkim dwóm podstawowym składnikom. Są to kwasy tłuszczowe: oleinowy i linolowy. Ich zawartość jest dość zmienna, przy czym kwas oleinowy to najczęściej około ⅔ całej objętości. W tych płynnych tłuszczach rozpuszczone są różne substancje organiczne, w tym kwasy fenolowe (mają działanie utleniające) i witaminy, głównie A, E oraz niektóre witaminy z grupy B.

Olej migdałowy ma przyjemną, lekką konsystencję, szybko się wchłania. Odpowiednio oczyszczony ma lekko żółtą barwę, natomiast w sprzedaży dostępne są także warianty mocniej oczyszczone, które są niemal bezbarwne. Kolor świadczy o zawartości karotenoidów, głównie prekursorów witaminy A. Choć odpowiadają one za sporą część pożądanych działań, czasem się je usuwa, ponieważ utleniając się, żółkną, co bywa przez użytkowników odbierane jako sygnał spadku jakości (nie do końca zresztą błędnie).

Olej migdałowy jest zaliczany do grupy emolientów i choć jest to szerokie pojęcie stosowane przede wszystkim w marketingu wyrobów kosmetycznych, wskazuje się na pewne cechy wspólne charakterystyczne dla tego typu produktów:

  • mają one zdolność uzupełniania lipidów nabłonka (w przypadku oleju migdałowego chodzi przede wszystkim o olej linolowy, choć nadal w ograniczonym zakresie);
  • mają charakter okludujący, tj. tworzą na powierzchni skóry ochronną warstwę tłuszczową, która wspomaga działanie naturalnej bariery hydrolipidowej;
  • zawierają humektanty, czyli związki higroskopijne, które wiążą cząstki wody. W przypadku oleju migdałowego w grę wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe.

Klasyczne pojęcie emolientu stosowane jest przede wszystkim w stosunku do kosmetyków złożonych i wówczas mówi się też o braku barwników lub aromatów. Naturalny olej migdałowy zawiera pewną ilość związków lotnych i barwnych, nie wpływają one jednak na jego podstawowe właściwości kosmetyczne.

Zastosowanie oleju migdałowego

Olej migdałowy może być stosowany jako dodatek wzbogacający kosmetyki złożone. Wykorzystuje się go w wielu produktach domowej roboty: olejkach nawilżających, mydłach czy kulach kąpielowych. Bywa też jednak stosowany samodzielnie jako gotowy kosmetyk.

Olej migdałowy jako samodzielny kosmetyk

Jako kosmetyk samodzielny olej migdałowy stosowany jest bezpośrednio na włosy lub skórę. Należy przy tym pamiętać, że ze względu na zawartość kwasów organicznych i związków śladowych, zachowuje on pewien potencjał alergizujący. Nie poleca się stosowania czystego oleju migdałowego na skórę przesuszoną, podrażnioną lub skłonną do podrażnień. W tych scenariuszach należałoby szybko go zmyć, co sprawia, że nie rozwinęłyby się jego korzystne właściwości.

Olej migdałowy na włosy może być stosowany w niewielkich ilościach bez dodatków. Pozwala on nabłyszczyć włosy i wyrównać ich strukturę. Co prawda nie będzie to trwała zmiana, jako że włos jest co do zasady strukturą martwą i nie wchłania podanych na zewnątrz związków, jednak na włosach zniszczonych taki zabieg daje efekty podobne do użycia szamponu z silikonem – wyrównuje strukturę włosa i dodaje mu blasku.

Olej migdałowy jako dodatek do kosmetyków złożonych

Olej migdałowy zastosowanie znajduje głównie jako substancja wzbogacająca do kremów, balsamów, szamponów, mydeł i dodatków do kąpieli. O ile w kosmetykach koncernowych jest dodawany w niedużych ilościach (na liście składników nierzadko jest nawet za aromatami i barwnikami), o tyle w kosmetykach naturalnych może stanowić większość objętości w zależności od projektowanego działania.

Aby zachować działanie oleju migdałowego, stosuje się go raczej w prostych recepturach, których bazą jest pojedyncze medium (wazelina lub oczyszczone oleje roślinne) albo w takich, w których to olej migdałowy jest nośnikiem na przykład dla ekstraktów roślinnych lub wyciągów.

Olej migdałowy: w jakich kosmetykach ma zastosowanie?

  • Czysty olej migdałowy jest stosowany tradycyjnie jako samodzielny kosmetyk zapobiegający rozstępom. Stąd duże zapotrzebowanie na olej migdałowy w ciąży, ale sięgają po niego także osoby szybko zmieniające wagę lub intensywnie trenujące.
  • Olej migdałowy stosowany jest w kremach na blizny. Zawiera niewielkie stężenia kwasów owocowych, które mają działanie odbarwiające, więc choć blizn oczywiście nie usunie, to może zmniejszyć ich widoczność.
  • Jako dodatek do kremów dla skóry dojrzałej. Dojrzała skóra wymaga kompleksowej ochrony i dodatek oleju migdałowego może być wystarczający, aby zapewnić wymagane stężenie antyoksydantów i związków nawilżających.
  • Olej migdałowy jest powszechnie stosowany w kremach i oliwkach ochronnych do skóry suchej, a jako dodatek – w kremach dla skóry skłonnej do podrażnień. Fakt, że tworzy dość trwałą barierę lipidową, pozwala zniwelować ryzyko związane z narażeniem na czynniki środowiskowe i ogranicza utratę wody.
  • Olej migdałowy stosowany jest też w kosmetykach dla dzieci. Należy przy tym pamiętać, że olej migdałowy dla dziecka powinien być delikatny, czyli albo czysty, ale naprawdę najwyższej jakości, albo – częściej – wmieszany w neutralną bazę. Chodzi o to, żeby zmniejszyć ryzyko ewentualnych podrażnień.
  • Olej migdałowy dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów. O ile wmieszanie go do szamponu ma umiarkowany sens, ponieważ pożyteczne tłuszcze są praktycznie od razu wypłukiwane, o tyle w odżywkach i mgiełkach lub maskach może działać naprawdę skutecznie.
  • Ze względu na zawartość tłuszczów nienasyconych, olej migdałowy – czysty lub w formułach – może być używany jako środek do demakijażu, przy czym jednak należy tu zachować pewną ostrożność. Może on bowiem usunąć wodoodporne kosmetyki, natomiast zwykle zaleca się pozostawienie go na skórze. Ważne jest, żeby usunąć całą warstwę kosmetyków, bo inaczej ich resztki pozostają na skórze razem z olejem.
  • Olej migdałowy jest też często nośnikiem do peelingów. Tutaj zdania są podzielone, szczególnie w przypadku peelingów DIY do twarzy, które często zawierają nierówne, ostro zakończone grudki i nawet delikatny olej może nie wyrównać podrażnień, natomiast jest zdecydowanie ciekawym wyborem jako baza do scrubów do ciała.

Domowe kosmetyki z olejem z migdałów vs. kosmetyki sklepowe

W przypadku koncernowych kosmetyków dodatek oleju migdałowego jest minimalny i często można go zupełnie pominąć. Jest to jeden z delikatniej działających olejów naturalnych i jeśli w składzie pojawia się na samym końcu, to działa jedynie na cenę produktu, nie ma za to możliwości realnego oddziaływania na skórę. Zwykle zresztą pojawia się wtedy w towarzystwie aromatu migdałowego, bo stężenie jest tak niskie, że nawet zapach jest niewyczuwalny.

W naturalnych kosmetykach sprawa ma się odmiennie, zawartość oleju migdałowego bywa bardzo wysoka, dzięki czemu może on działać zgodnie z założeniami. Należy przy tym pamiętać, że wciąż jest to dość delikatny produkt i zwykle mieszanie go z dziesiątkami innych składników nie wpływa pozytywnie na skuteczność takiej formuły. Mogą utleniać się i kwasy nienasycone, i witaminy, na nawet związki zapachowe i barwne.

Domowe kosmetyki wyrabiane z olejem migdałowym mogą być skuteczne, ale pod kilkoma warunkami. Przede wszystkim należy ograniczyć podgrzewanie oleju. Jego górna granica odporności termicznej to 70°C, natomiast wielu ekspertów radzi, żeby w miarę możliwości w ogóle unikać podgrzewania. Po drugie, konieczny jest zakup oleju migdałowego najwyższej jakości. Nie tylko sam surowiec do produkcji oleju może tu mieć znaczenie, ale też proces technologiczny i przechowywanie.

Najlepsze kosmetyki z olejem migdałowym – proste receptury, widoczne efekty

  • Olej migdałowy na włosy: świetnie sprawdza się jako samodzielna odżywka albo składnik mgiełki nawilżającej. Daje dobre efekty zarówno w regeneracji zniszczonych włosów, jak i w pielęgnacji włosów przetłuszczających się, ponieważ reguluje wydzielanie sebum przez skórę głowy.
  • Olej migdałowy na twarz: dobrze sprawdza się w maskach nawilżająco-odżywczych, bywa polecany dla cery z bliznami potrądzikowymi oraz zmarszczkami. W praktyce wykorzystywany jest również jako składnik emulsji ochronnych.
  • Olej migdałowy dla dziecka: stosowany jest zwykle w większym rozcieńczeniu, aby zmniejszyć ryzyko podrażnień. Może być wykorzystywany zarówno jako kosmetyk ochronny (emulsja), jak i do łagodzenia niewielkich zaczerwienień.
  • Olej migdałowy w ciąży: stosowany w formie czystej jako środek zapobiegający rozstępom i zmniejszający ich widoczność. W tym przypadku można go też łączyć z produktami zawierającymi nieco więcej kwasów owocowych, które wykazują silniejsze działanie odbarwiające.

Czy olej migdałowy jest cudownym kosmetykiem do wszystkich zastosowań? Nie. Ale biorąc pod uwagę, że jest znacznie tańszy niż wiele rozpropagowanych olejów, choćby arganowy czy olej z nasion marchwi, a działa bardzo skutecznie, jest prawdopodobnie jednym z lepszych wyborów zarówno dla osób, które same przygotowują swoje kosmetyki, jak i dla tych, którzy szukają dobrej jakości kosmetyków naturalnych na półce z gotowymi produktami.

Sprawdź ofertę olejów w naszym sklepie

Poprzedni artykuł Jak zrobić naturalne kosmetyki domowej roboty?
Następny artykuł Kule kąpielowe